2015. október 22., csütörtök

Utazás borvirágtól Nagyrozsdásig


 A nagyrozsdási eset című filmet talán mindenki ismeri, aki kicsit is érdeklődik a korábbi évtizedek magyar filmművészete iránt: aranyos történet, emlékezetes színészekkel, amiben a bor mint olyan játssza a főszerepet. Vajon sok boros játékfilm készült-e az idők során? Pláne napjainkban? Nincs adatunk ilyesmiről, de azt tudjuk: tavaly biztosan gyarapodott az efféle műalkotások száma. Sőt, nem csak játékfilmmel, de dokumentumfilmmel is. Ráadásul két olyan darabbal, amelyek Miskolc nevezetességét, az Avast, az avasi borkultúrát örökítik meg.

Derűt a Borútra címmel az egyik, Utas és borvirág címmel a másik.
A dokumentum jellegű alkotás címében az olvasó bizonyára felfedezi a nem is rejtett utalást arra az Avasi Borút Egyesületre, amely a mostanáig tartó Avasi Disputa program gazdája volt, s amelynek keretében ez a mozi, valamint a Szerb Antal népszerű regényét szintén szóvicces címében citáló Utas és borvirág készült. Az alkotók: az Avasi Borút Egyesület és az Észak-Keleti Átjáró Egyesület aktivistái, lévén közösségi filmkészítésről van szó, illetve Tóth Judit és Fodor László. Az egyesületek tagjai közül kerültek ki a játékfilm szereplői is, mindenekelőtt a Kapusi Krisztián által életre keltett újsütetű „legenda”, Avas hercege... Kalandjai (összesen 13 percben) megtekinthetők az atjarokhe.hu honlapon.
Akit a mozikészítés további rejtelmei érdekelnek, az alábbi facebookos galériákban böngészhet.

Mint a fotókon látható, az ünnepélyes bemutató sem maradt el, de a Disputa projekt zárórendezvénye mellett a két filmet levetítették a 2015-ös CineFest kísérőrendezvényén, a CineWine-on is a Bortanyán, október 12-én. Itt került a „Borvirág” egy programba az 1957-es, Páger Antal és Sinkovits Imre fémjelezte A nagyrozsdási esettel.

Ennek az eseménynek így szólt a beharangozója: Moziztál már az Avasi Pincesoron? Most megismerheted Miskolc Város Borát, a Bükki borvidék és Magyarország válogatott borászait és a miskolci kézműves ízeket az Avas Kapujában és a Bortanyán. Egy rövid sétával a CineFest fesztivál központjától a CineWine filmjei és borai várnak a város újjászülető vigalmi negyedében.
A boros mozizásról beszámoló újságriportban egyébként a főszervező választ is adott jelen posztunk egyik nyitókérdésére:
Az elmúlt években nagyon sok boros filmet forgattak Magyarországon, főleg dokumentumfilmeket. Ezeket lehet látni majd a rendezvényen, és hát lesz, ha már filmekről beszélünk két ősbemutató, ami az Avashoz kapcsolódik
– mondta Némedi Varga Zoltán, a Miskolci Borbarátok Társaság elnöke a Minapnak.

Nos, filmezésre fel, vár az Avas hercege!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése