Privát félmúlt Miskolcon

PFM a CiRMi rádióban: http://utanamsracok.blogspot.hu/2017/09/pfm-interjusorozat-cirmiben.html
PFM XVIII. az Európa Rádióban: https://www.youtube.com/watch?v=EPuJiFJI5mc

PFM a TV-ben: https://www.youtube.com/watch?v=NruzG0q-XGM

A sorozatról készülő blog: http://privatfelmultmiskolcon.blog.hu/

KÉSZÜL A 30 KÖTET!A sorozat eddigi számai:


 

XXVIII.: Kaló Emil: Az öreg halász és az orvosXXVII.: Wágner Gábor: Beállt egyensúly


XXVI. Marosi Lajos: A denevéres toronytól a távcsöves kupoláig


XXV. Magyar Gyula:  Örs utca hét, földszint kettő

 

 

XXIV. Kaposiné Szunyogh Éva: Mese a MÁV-telepről


 

 XXIII. Ágoston Katalin:Kulcsos gyerekek szabadságaXXII. Radányi Judit: Kilián-dél, a mi kis falunk
XXI. R. Varga Aladár: Régi idők focija a miskolci "Városligetben"

http://atjarokhe.hu/olvasnivalok/varga-p-aladar-regi-idok-focija-a-miskolci-varosligetben/


XX. Ritter Renáta: R3

http://atjarokhe.hu/olvasnivalok/ritter-renata-r3/XIX. Gelsei Lili: Ki és be a strekken:  

http://atjarokhe.hu/olvasnivalok/4873/XVIII. Kiss Kriszta: Vörös téglák, fehér köpenyekXVII. Tomasovszki István: Egy átlagos nap a Kilián-délenXVI. Sikoparija Lujza: Egy turista mit tehetXV. Jacsó Pál: Nem múlnak a gyermekévek


XIV. Tasnádi Csöpi: Egyedül Miskolcon


XIII. Szabó Zoltán: 12-es buszra nem szállunk. A cement és a mész falujaXII. Csatlós Halász Ágnes: Vasgyári éden, avasi ándergrándXI. Galli Andrea: Ácskapcsok a fűzfa alattX. Iván Zsolt: Winnetou a patakpartonIX. Petruskó Norbert: Zenekar a tiz(enegye)diken
VIII. Dr. Vajda Csilla: Volt egyszer egy Avas
VII. Joó Tímea: Gyöngyvirágtól Zöld Sárkányig
VI.: Simonyi Zoltán: Robinzon a járdaszigeten 
V.: Karlaki Orsolya: Vattacukor térzenével
IV.: Árvai Sityu - Csatlós Ágnes: Gitár a hátizsákbanIII.: Balogh Attila: Onedin család a SzinvánII.: Darázs Richárd: Moszkvics a szakadékbanI.: Kapusi Krisztián - Tokár Zsolt: Muslicák a demizsonban

***
A digitális történetmesélés hazánkban újszerű módszerének felhasználásával készültek személyes történeteken alapuló kisfilmek Miskolcról. Fényképeiket lapozgatva arra kértük a résztvevőket, hogy személyes, a fényképhez és azon keresztül szorosabban vagy lazábban a városhoz kötődő történeteket meséljenek el. A történeteket a mesélő hangján és saját elmondásával, megfogalmazásában rögzítettük, valamint digitalizáltuk a rendelkezésre álló fényképeket. Ezek segítségével végül egy 2 perc körüli, egy bizonyos történetre koncentráló kisfilm született, amelynek legfontosabb ismérve a személyes kötődés és hangvétel.
Az így elkészült kisfilmek egy olyan folyamat eredményei, amely során a mesélők a fényképek között keresgélve felidézték és magukban rendszerezik Miskolchoz köthető emlékeiket. Maguk a kisfilmek pedig jól megőrzik a személyes lokális történeteket, jó forrásai a helytörténeti, társadalomtörténeti kutatásoknak, egyben másokból is hasonló élményeket hívhatnak elő.

Jogi esetek a Perzsák dűlőn (Dr. Sáfrány József filmje, 2014)
Létezett egy társaság, tagjai időről időre összegyűltek egy miskolci üdülőházban, hogy együtt eltöltsenek egy kellemes napot, főzzenek, egyenek, igyanak és beszélgessenek. A társaság tagjait és az élénk vitákat a közös szakmai kérdések és a lokálpatriotizmus kötötte össze.Cirkuszi emlék (Joó Tímea filmje, 2014)
Volt egyszer egy kislány, akit családja Lillafüredről bevitt a nagyvárosi vándorcirkuszba, de őt ez nem vonzotta. Még lőttek is neki valamit a céllövöldében, de ez sem csigázta fel. A nap fénypontja azonban a nyüzsgő forgalmú kereszteződésre néző cukrászda volt.Vasgyúrók Perecesen (Jáger János filmje, 2014)
Amikor még működtek a bányák, aktív volt a sportélet is. Voltak, akik a föld alatti kemény műszak fáradalmait a felszínen komoly súlyok emelgetésével pihenték ki.Apám, a kereskedő (Kun Lászlóné filmje, 2014)
Miskolc sokáig fontos kereskedőváros volt. Az üzletvezetés pedig komoly, felelősségteljes munka, amihez elmaradhatatlanok voltak a tanoncévek. Weidlich Páltól pedig sokat lehetett tanulni.Hruscsov Miskolcon (Farkas Gyula filmje, 2014)
Történt egyszer, hogy a szovjet pártvezér ellátogatott Miskolcra. Az üdvözlő nép távolról köszönthette a kiemelt vendéget, de egyes kiválasztottak engedéllyel és fényképezővel meg is közelíthették. Mégis vigyázni kellett, hogy a fényképező helyett nehogy valami más süljön el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése