72 m – duplakötet az Avasi kilátóról!

 Részletek:

Porcelánból, vasbetonból
Gyakorlatilag „mindenből” létezik kicsike avasi kilátó. Műanyag, fa, hó, mézeskalács, fém. Aztán ott van a grafikai mintája szintén „mindenen”. Ruhadarabok, dísztárgyak, házfalak, firkák, festővászon,
képeslap, érettségi tabló, meg amit csak el lehet képzelni. Sok év alatt, több civil értékmentő gyűjtése
révén állt össze az a kollekció, amely a 2021 augusztusában a Miskolci Galériában megnyílt tárlat anyagát képezte. (A kiállítás megvalósítása Dombovári Ágnes és Tóth Ferenc munkáját dicséri.) 


 /Hetvenkét méter II., 82. és 85.. oldal/

 

Szunyogh László: Már-már maga Miskolc. Miskolciként, építészként, miskolci főépítészként a Kilátóról

Lehet-e egy épületet szeretni? Természetesen igen, s nyilván sokféle okból kifolyólag. Az avasi kilátó esetében mindenképp megfordítanám a kérdést: lehet-e ezt az épületet nem szeretni? Miskolciként, vagy építészként semmiképp. Miskolc Megyei Jogú Város főépítészeként pedig teljesen természetes a feltétel nélküli szerelem. Ennek a vonzódásnak a „pszichoanalízisére” vállalkozom jelen írásomban.
Miskolciként? Hiszen a kilátó a városnak oly mértékben legemblematikusabb épülete, hogy már-már maga Miskolc. Mert annyira különlegesen egyedi formálású, hogy eltéveszthetetlenül és könnyen beazonosítható...
Ha bármilyen építészeti szempontból osztályoznánk a világ kilátótornyait –„tűszerűek”, gömbformájúak, vártorony-szerűek, stb. –, az avasi egyedül képezne csoportot. Például a torontói, Misina-tetői, s több más kilátó sziluettjei közül csak a „vájtszeműek” tudnák egyértelműen azonosítani az egyes épületeket, míg kilátónk véletlenül sem téveszthető össze más építménnyel. Ilyen formájú-megjelenésű épület, leszámítva a San Sebastian-i másolatot, nincs másutt, sem kilátóban, sem bármilyen más rendeltetésű építményben. Egyedülálló.

 /Hetvenkét méter II., 10. oldal/ 

 

 

Hofer Zsófia: „Attól a pillanattól egyfajta közösséget éreztek”

Édesapám élete során több neves középületet tervezett: Budapesten, a Váci úton az egykori Vízmű székházát, Szentendrén a Művelődési Ház és Könyvtár épületét, a Barcsay Múzeumot, Győrben a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola komplexumát, vagy a szentmártonkátai Általános Iskola épületét, de a Nemzeti Színház tervezésével is küzdelmes évtizedeket töltött. Mégis, a legbüszkébb az Avasi televízió- és kilátótoronyra volt, ami az első kiemelt szakmai sikerét hozta. /Hetvenkét méter II., 64., és 66-67. oldal/

 

 

Bereczki Zoltán: Már a szépségével megragad

2014-ben a Google hivatalos blogján megjelent egy írás Richard The New York-i designer tollából a Rubik-kockáról. Rubik Ernő magyar építész világkarriert befutott találmánya akkor ünnepelte a negyvenedik születésnapját. Richard The többek között ezt írta:

 „Egy jó terv már a szépségével megragadja figyelmünket.
Nincs szükség hozzá használati utasításra, univerzálisan
értelmezhető a világon bárki számára, és úgy egyszerű,
hogy közben nem áldozza fel a funkcionalitást.”

Egy másik magyar építész, Hofer Miklós egyik legfontosabb alkotása, a miskolci avasi kilátó az előző évben, 2013-ban lett ötven éves. Ennek alkalmából az Észak-Keleti Átjáró Egyesület több programot, rendezvényt szervezett. Az egyik ilyen programra készülve bukkantam Richard The idézett mondatára, ami tökéletesen ráillik a kilátóra is.
Egyszerű épületet tervezni sokkal nehezebb, mint bonyolultat. A tervezőnek kevesebb eszközzel kell elérnie, hogy az épület megfeleljen a sokszor ellentmondó igényeknek, ugyanakkor szép is legyen.


/Hetvenkét méter II., 2-5. oldal/

 

Hofer Miklós: „Az egyik legszebb építészi örömöt idézi”

 „A saját hatvanas éveimre emlékezve, a miskolci
TV-torony az egyik legszebb építészi örömöt idézi, mert különös, soha meg nem ismétlődő történet volt. Nem vállalatok és intézmények nehézkes kapcsolatában jött létre, hanem néhány lelkes ember közös akaratából… A karcsú lándzsa, a 70 méteres antenna-torony, amelyre fel van szúrva 20 méter magasban egy konzolos (kilenc méteren konzol!), erős vasbetonfödém, a parabola-antenna munkaszintje, erre függesztve a 400 m²-es eszpresszó födéme (azért függesztve, mert a csigalépcső átmetszi az oszloptörzs mellett a presszószintet), és alatta a másik konzolos födém: a kilátó-terasz erkélye."

  /Hetvenkét méter II., 66-69. oldal/ 

 

Kapusi Krisztián: Filmes kilátások

Hat évtized alatt vált várost azonosító jelképpé az avasi kilátó sziluettje: láttam már hamutartó mázán, vállalati emblémán, kocsmacégéren és alkarra mintázott tetováláson is. Az első miskolci filmfesztivált alig egy évvel megelőző felavatása (1963. augusztus 20.) borzolta a kedélyeket, abban mindenesetre nagy volt az egyetértés, hogy a Kilátó maximálisan modern építmény. Előny ez vagy hátrány? – erről vitáztak a különféle terveket mustráló városi tanács ülésén, már 1960 októberében.

 /Hetvenkét méter II., 72-73. oldal/


 

Bordás Gábor. (DJ Bordee): Megvan a hely!

Avasi kilátó. Tévétorony. Miskolc ikonikus jelképe. Sok névvel, jelzővel illethetjük ezt a brutalista betontornyot, amely a 60-as évek közepe óta meghatározza Miskolc arculatát. Van, akinek tetszik, van, akinek nem, van, aki utálja és van, aki szereti.
Én az utóbbiak közé tartozom. Szinte mindenkinek akad valamilyen személyes élménye, kötődése az épülethez, nekem is.
A következő pár sorban ezeket osztom meg.
Mindig is belvárosi ficsúr voltam, ott nőttem fel és jelenleg is ott lakom, ezért a mindennapi életem része volt a kilátó. Ha csak kitekintettem az ablakon, lementem rúgni a bőrt vagy bújócskáztam a szomszéd ganggel, óhatatlanul is látótérbe került a torony. Sokszor megmásztam a Papszer utcai, nagyavasi lépcsőket. Csodáltam a kilátást, kerestem a házunkat. Próbáltam kiszúrni a fontosabb pontokat, épületeket. Egyúttal mindig csalódottan konstatálhattam, hogy a kávézóba, az emeleti vendéglátóegységbe sose lehet bemenni, mert zárva van.
És ez így volt már a 80-as években is. Aztán így volt a rendszerváltást követően is...

 

/Hetvenkét méter II., 136-137. oldal/

 


 

 

Átjáró Bolt: http://atjarokhe.hu/bolt/hetvenket-meter-kepek-es-tortenetek-miskolc-jelkeperol-az-avasi-kilatorol/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése