2024. szeptember 23., hétfő

A Jövőnk a Tét – Támogass minket, hogy tovább őrizhessük Miskolc értékeit!



Támogató partnereket, adományozókat keresünk!  

Az Átjáró (Észak-keleti Átjáró Egyesület) és vele együtt az Utánam, srácok! programunk – jelen blog készítését, a kisebb-nagyobb rendezvényeket és a kiadványainkat, különböző sorozatainkat tekintve – az eddigi legnagyobb válságát éli (most már évek óta), egyre nehezebb helyzetbe kerültük, még ha ez a webes felületeinken és aktivitásunkon nem is nagyon látszódik. Az egyre szűkülő források miatt egyre komolyabb a kapacitáshiány, melynek következtében apadnak a tevékenységeink is: a Koffertúrák körülbelül két éve nem üzemel már, idén nyáron lezártuk a Privát félmúlt Miskolcon könyvsorozatunkat is, úgy, hogy az utolsó kötet megjelentetését teljes egészében adományokból tudtuk fedezni. Az Avasi Borút Egyesülettel közösen gondozott Avasi Értéktár legutóbbi száma több mint egy éve, tavaly nyáron jelent meg (most végre – minimális példányszámban – elkészül a 20. rész), több további kéziratot nem tudunk megjelentetni (például az Átjáró Könyvek sorozat tervezett köteteit), és a kama játék népszerűsítésére egyre kevesebb energia és idő jut (csak egy éppen zajló nemzetközi projektnek köszönhetően nem húztuk még le a /kama/rólót). Anyagiakban kifejezve: második éve körülbelül 6-8 millió forinttal kevesebb forrás jut mindezen programokra, tehát szinte minden önkéntesen, illetve fapados megoldásokkal megy jó ideje, miközben egyre kisebb csapattal tudunk csak dolgozni…

Persze civilként hozzászoktunk a válságos helyzetekhez, sőt, eleve erre lehetett készülni. Hasonló, majdnem ilyen súlyos szituációkat átéltünk 2009-ben, 2012 körül, majd 2015-ben és 2019-ben is (a Covid okozta problémákat itt nem ecseteljük). A pályázati források mellett 2008-ban és 2010-ben, illetve 2013-2019 között a munkaügyi központ támogatási  programjának köszönhetően eleinte egy-két, majd 3-4-5 fő kulturális közfoglalkoztatott kolléga segítette a munkánkat, 2020-2021-ben már csak egy-egy fő bérének egy részére kaptunk támogatást, azóta viszont nincs ilyen jellegű bevételünk. Időközben a kiadványokból, pólókból és más árucikkeinkből (képeslapok, társasjátékok, kitűzők stb.) befolyó kisebb bevételek (évi kb. 50-100 ezer Ft 2009-tól) jelentősége felértékelődött, hiszen némi kiegészítést jelent néhány alapvető működési költséget illetően. Szerencsére mindez egybe esett az új kilátós dizájnnal ellátott termékeink megjelenésével, így az a különös helyzet állt elő, hogy a termékek eladásával egyrészt közelebb kerülünk célunkhoz (az avasi tévétorony és más helyi ügyek népszerűsítése, divattá emelése), másrészt mindez valamennyi árbevételt is jelent a közhasznú tevékenységeinkhez. Messze nem elég sem az eladásból származó bevétel, sem az esetenkénti adománygyűjtés (ezúton is köszönjük a vásárlóknak és a támogatóinknak!), sem a különböző megbízások (pl. csapatépítés és táborban tartott kamázás, kvízest, rendezvények szervezése vagy kiadványok készítése).

Talán még néhány hónap és végképp hallgatásra kényszerülünk…, talán csak hosszabb-rövidebb szünet következik, mindenesetre az energia- és időigényes pályázásra egyre kevésbé építhetünk. Igen, ide jutottunk: NEKÜNK MOST A JÖVŐNK A TÉT! Keressük a támogatókat, akik egyetértenek az általunk felvállalt ügyekkel, akik szeretnék, hogy tovább tudjunk működni, dolgozni ezeknek a helyi értékek népszerűsítésén, a kulturális örökség megőrzésén, a miskolci identitás fejlesztésén.

5 M Ft-ra lenne szükségünk az egy éves további működéshez, és most ebből 3 MILLIÓ Ft-ot szeretnénk összegyűjteni év végéig, hogy legalább fél-egy évnyi időre meghosszabbíthassuk tevékenykedésünket vagyis: hogy városi túrákat, nyomdakész kiadványokat és azok kísérőrendezvényeit, vásári kitelepüléseinket, és általában az általunk felvállalt helyi ügyeket tudjuk népszerűsíteni!

 

Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Közhasznú Egyesület

11103901-19331571-36000001, CIB Bank

Közlemény: adomány






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése