2013. december 11., szerda

A nótaszerző Sassy Csaba

A képen talán Sassy Csaba látható

























Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékát 1904. november 18-án mutatták be először a Király Színházban. A darab főszereplői a kor sztárjai voltak: Iluska szerepében Medgyaszay Vilmát, János vitéz szerepében pedig Fedák Sárit láthatta a korabeli nagyérdemű. A darab óriási siker volt, szerzőjét pedig azonnal a kor legnépszerűbb zeneszerzőjévé tette. A János vitézt két év múlva követte a Rákóczi című dalmű. Ennek szövegét pedig egy miskolciaknak minden bizonnyal ismerős úr; Sassy Csaba írta.



Ez a darab a János vitéz sikerét már nem érte el, de jó néhány dallama itt maradt velünk slágerként egészen máig. (Erre lehet példa talán az előző dallam.)

Ha a nagyszerű Gramofon Online keresőjébe beírjuk a "Sassy Csaba" kifejezést akkor az oldal elég sok találattal szolgál:




Egy-két esetben az Avas toposza is megjelenik a dalszövegekben:



Ezekből a felvételekből egy új - az eddig ismerttől talán némileg eltérő - Sassy Csaba kép rajzolódik ki: az országos hírű ifjú (a Rákóczi idején még csak huszonkét éves!) nótaszerző képe. Azt gondolom talán érdemes lenne - legalább nekünk miskolciaknak - kicsit jobban megismerni  ezt a fiatalembert.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése