2018. augusztus 13., hétfő

Mennyit kerestek a tévésorozat gyerekszereplői naponta?

Az Újságmúzeum nevű Facebook-oldal publikálta a minap ezt a kis összeállítást: néhány képet az 1974-ben készült (egy évre rá bemutatott) tévésorozatból, valamint kísérőszövegként egy 9-es listát. Azaz néhány érdekességet a borsodi megyeszékhelyen játszódó és részben itt is forgatott filmből.
Némelyik információmorzsa forrása talán épp az Észak-Keleti Átjáró Egyesület pár éve kiadott tanulmánykötete...


Trapéz farmer, bilifrizura, szocreál lakótelepi hangulat. És gondtalan gyerekkor. Következzen 9 érdekesség az Utánam, srácok című, 1975-ben bemutatott ifjúsági filmsorozatról!

1. Mivel a kulcsos lakótelepi gyerekek kalandjairól szól a film, adta magát, hogy a panelben gazdag Miskolcon és Budapesten legyenek a forgatási helyszínek. A filmben szereplő iskola a budapesti Lakatos úti általános iskola.



2. A filmben a Ladát játszó Losonczi Gáborról sokan úgy tudták, hogy már meghalt. Aztán Szergej Jelisztratov - a filmben Andrist játszotta - sikeresen felkutatta. Mint kiderült, a nyolcvanas években disszidált, majd egy párizsi kitérő után New Yorkban lett taxis.

3. A jelenetet, amikor a nyomozó gyerekek bemerészkednek egy ősemberbarlangba, a Pálvölgyi cseppkőbarlangban vették fel. A kis Berkes, Gábor (Falrahányt Borsó) és a másik szereplő, Szergej Jelisztratov addig-addig járkált a barlang járataiban, míg eltévedtek. Két órát állt a forgatás mire előkerültek. 


4. 1974 júliusában kezdték forgatnia filmet, a már említett budapesti és miskolci helyszíneken. Napi 10-12 órát forgott a kamera, s mindezért a gyerekek 400 forintot kaptak naponta.

5. A forgatókönyv-író Berkes Péter nagyon ügyelt arra, hogy ne lehessen konkrét helyszínekhez köti a cselekményt, ezért lett például Lillafüredből Orgonásliget. Berkes a két fiát is szerepeltette a filmben, Berkes Gábort és Berkes Zoltánt. 


6. A filmben szereplő lakhatóvá tett kiszuperált villamos is a forgatókönyvíró ötlete volt, még 1954-ben látott egy hétvégi telket villamossal és nagyon megtetszett neki.

7. A rivális banda verőembere Berkes Zoltán (Rados) volt. Jól hozta, pedig az életben a légynek sem tudott volna ártani, az iskolában kifejezetten jófiú volt.


 8. A főcímzenét a Generál együttesnek köszönhetjük, aki akkor volt gyerek, még ma is dúdolja a számot.

9. A már említett Szergej Jelisztratov főszereplő volt a filmben. Felnőttként egy ideig lemezlovasként dolgozott, majd az Első Emelet zenekar technikusa volt, később aztán wakeboard- és snowboard-oktató lett. Mint elmondta, a táborokban sokszor levetíti a gyerekeknek az Utánam, srácokat és a mai kicsik is imádják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése