2020. május 4., hétfő

Sinkovits, Lukács és Benkő – avagy a Palotaszálló 90!

Kilencvenedik születésnapját ünnepelhető a Lillafüredet igazán országos hírűvé tevő intézmény. Az idegenforgalmi szezon kényszerű „halasztódása”, félő, elvonja a közfigyelmet a jeles dátumról, de a miskolciak számára fontos észben tartani: kerek évforduló ad okot az örömre. Ahogy különféle korokban írták: a Palota-szálló vagy a Hotel Palota 1930 óta létezik és várja vendégeit az ország minden tájából, sőt, a világ számos országából. A kilenc évtizednyi szálloda-történetből máig fennmaradt két vendégkönyv („Észrevételek Könyve”) sok-sok érdekes bejegyzést megőrzött, köztük távol-keleti betűkkel íródottakat, amint német, angol, francia nyelvűeket is. És persze magyar nyaralókét, üdülőkét, a 30-as évekből éppúgy, mint – érezhetően más hangnemben – az 50-es, vagy a 80-as évekből; mind izgalmasan korfestő a maga módján.


Ezekből a régi és még régebbi beírásokból is idéz jónéhányat az a várostörténeti kötet, amelyet az Észak-Keleti Átjáró Egyesület készít (a szállodát jelenleg működtető HungestHotelsszel együttműködésben) s amelynek megjelenése hamarosan várható. A főúri nyaralóhely és a későbbi szakszervezeti üdülő miliőjét egyaránt megidéző sztorik mellett az album éke lesz majd a lillafüredi képeslapok gazdag gyűjteménye, valamint tucatnyi egyéb történet, amelyek a különleges épület és a különleges városrész elmúlt közel egy évszázadát hivatottak színes töredékek formájában elmesélni.
Az egyik leggazdagabb fejezet például – mint jelen poszt címe is utal rá – az önmagában is sokszínű „miskolci mozitörténet” (lásd MoziMiskolc kutatás) elsőszámú forgatási helyszínével foglalkozik. Azzal, hogy milyen filmek apropóján jelent meg a filmvásznon, illetve a tévéképernyőn lillafüredi háttérrel és sztorival például Sinkovits Imre, vagy éppen Lukács Sándor, Benkő Gyula, és sokan mások, persze. (Utóbbi nevezettek a helyi „rekorderek”, két-két szerepléssel.)

(Kitalálja az olvasó, ez melyik film?... Nem a Meseautó...
Megfejtés majd a Palotaszálló születésnapi kötetében!)

És még mennyi minden érdekesség felbukkan, ha a Palotaszálló 90 éves históriáját, s egyszersmind az ennek révén a mai értelemben vett Lillafüreddé alakult bükkaljai falucskát nézzük? Kiderül a még feltétlenül – járvány ide, karantén oda – 2020 folyamán napvilágot látó könyvből!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése