2019. február 22., péntek

Kamázzunk a kamerába! – Labda az erszényben III.

„Gondolták volna, hogy létezik olyan magyar város, amelynek saját sportja van?”

Sem régi, sem új sport nem lehet meg média nélkül. A miskolci erszénylabda mindkét kategóriában indul, hiszen az 1950-es évek óta létezik a borsodi megyeszékhelyen, ám az ezredfordulót követően jóformán újra „fel kellett találni”, szabályait egységesíteni és így megismertetni a mai tizenéves nemzedékekkel. Ebben segítenek a sajtóhíradások, amikben nem is szűkölködik a kamás mozgalom. Miközben keressük a huszadik század második feléből a mindmáig elő nem került fotós és filmes dokumentumokat a játék miskolci gyökereiről, az első újabbkori tévés megjelenés talán a városi tévé 2014-es riportja volt. A MiTV stábja akkor a Kertek Alatt Fesztiválon járt, ahol kamázást is levideóztak. A műsor pikantériája, hogy a narrációban kicsit összekeveredik a képen látott sport elnevezése (kama), és a fesztivált rendező projekt neve (KAMA), ami egy rövidítés volt (Kertek Alatt – Miskolc Aranya).

Pár évvel később két egész komoly riportműsor is foglalkozott a város hagyományai körében ezzel a „miskolcikummal”. Az Echo TV Bükkszentkeresztre látogatott ki, hogy az ottani kamázásról beszámoljon, a Duna TV-sek pedig egy belvárosi séta keretében szólaltatták meg az átjárósokat, s a Népkertben filmezték le az önkénteseket önfeledt labdadobálás közben (a riporton belüli vonatkozó rész itt).





„Ha valaki kedvet kapott egy kis kamázáshoz, bátran keresse fel a miskolci Észak-Keleti Átjáró Egyesületet, ahol örömmel nyújtanak segítséget.”

 
http://atjarokhe.hu/2019/02/jubileumi-kamakupa/


Jelen cikksorozat korábbi fejezetei:

Utánam srácok: kamázni! – Labda az erszényben I.

Kamalabda – Labda az erszényben II.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése