2024. augusztus 14., szerda

US-50: 50 éve forgatták az Utánam, srácok! filmsorozatot!

 Utánam, srácok... a CineFestre!

 Jubilál a mozi Miskolcon: Fimfesztivál-60 – CineFest-20 

Szinte pontosan fél évszázaddal ezelőtt forgatták a legendás tévésorozatot (részben) városunkban! Bicajozzuk végig az utat, amit Pocakos megtett az első epizód elején! ... Persze, ez lehetetlen, sokan tudják. A filmbeli kerékpározás életszerűtlen, egyetlen miskolci sem menne Lillafüredről a vár érintésével és az Avasalja utcán (azon ellentétes irányban!) az Erzsébet térig 😉 Nem baj, a filmesek azért így forgatták le és vágták meg a jelenetet, mert nekik anno így tetszett, ez megszokott a mozi világában. Egy hasonló útvonal viszont ma is végigkerékpározható: a lillafüredi kisvasút-állomástól - és erre tettünk felhívást e hét szombat délelőttjére, 10 órai indulással. (link a poszt végén) 

Persze, Pocakos 1974-es útja másban is exkluzív, sőt, extrém: a belvárosban bevett utolsó kanyarjával nem máshova kanyarodik, mint a Lakatos utcai lakótelepre, ami a fővárosban található... Ezt teszik a furfangos filmes vágások, és a praktikum, miszerint a borsodi megyeszékhelyre csak azokat a jeleneteket jöttek el a teljes stábbal lefogatni, amik jellegzetesen itteniek (vár, barlangfürdő, stb.) - az átlagos lakótelepi hátterek simán megtalálhatók voltak Pesten is: a XVIII. kerül hatvanas évekbeli tízemeletesei ugyanolyanok, mit például a kiliániak.

Pocakos útja videón: 

 


Gábor pont ott volt ötven évvel ezelőtt, amikor az Utánam, srácok! tévésorozat stábja a diósgyőri lakótelepre ért. Bekerült a bicajával abba a jelenetbe, amikor Lada Icuék Fiat 500-as kisautója végighajt az Árpád utcán, a tízemeletesek előtt, és szembejön velük egy csapat kerékpáros. Pár másodpercig láthatóak a filmben, de Tóth Gábor máig jó szívvel emlékezik rá. "Most a 64. életévemet töltöm, tehát 1974 nyarán 13 és fél éves voltam. Akkor költöztünk nemrég a diósgyőri városközpontba, miután átadták az Árpád utcát, Kuruc utcát, egy évvel előtte, és mi itt a bolt mellett, ahol a filmbeli jelenet zajlik, a második lépcsőházban laktunk....+

Bővebben: 

 


 Esemény: https://www.facebook.com/events/858529952881600




 
50 éves az Utánam, srácok! filmsorozat

2024. SZEPTEMBER 07. szombat

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS
17.00 MÜHA, Béke terem
Jelisztratov Szergejjel és a sorozat többi szereplőjével

KIÁLLÍTÁS

BICIKLITÚRA
10.00 LILLAFÜRED (LÁEV állomás)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése