2016. március 30., szerda

Ki, mikor, hol játszotta? Kamatérkép készül!

Az 50-60 éve létező, speciálisan miskolci, csak itt a környéken ismert labdás csapatjáték gyökereit kutatják az átjárósok.
A fenti cím olvastán bizonyára sokan nosztalgiázva gondolnak gyerekkorukra. Mások értetlenül kérdezik: mit csináltam?!
A két csoport között részben generációs, részben lakóhelybeli különbség lehet. A kamát ugyanis az ötvenes-hatvanas évektől, és a nyolcvanas-kilencvenes évekig bezárólag játszották szerte a borsodi megyeszékhelyen, iskolaudvarokon, lakótelepi pályákon. De nem mindenhol. Bizonyos városrészekben ismerték, máshol egyáltalán nem. Nos, éppen ezt próbálja feltárni most egy kutatás, amelynek célja elkészíteni Miskolc kamatérképét.
Az avasi lakótelepen, a Győri kapuban, helyenként Diósgyőrben, a Vörösmarty utcai, a Fazekas utcai, görömbölyi, martintelepi, egykori Kun Béla utcai iskolák környékén, s jópár más helyen is űzték a tizenéves fiúk – pontosabban fiúk és lányok sokszor együtt, vegyesen, mert ez talán a világ legkoedukáltabb csapatsportja. Vannak már kutatási nyomok egyébként a megyeszékhelyen kívüli helyekről, Ózdról, Bódvaszilasról, Felsőzsolcáról, Hámorból, Nyékről, Sárospatakról… Ezekre a vidéki helyekre alighanem valamilyen Miskolcról odaszármazott közvetítő révén kerülhetett a játék, különféle időszakokban.


A gyűjtésben a hely mellett feljegyezzük a hozzávetőleges időpontot is; ez a legtöbb adatszolgáltatónál az iskolás éveket, a gyerekkort jelenti, nem konkrét évszámot. És a hozzáfűzött megjegyzéseket is rögzítik: kik hol milyen szabályok szerint, milyen pályán, milyen labdával játszották.
Ez úton kérjük az olvasók segítségét, közreműködését: írják meg, meséljék el, őbennük milyen emlékeket ébreszt a kama (vagy ritkább változatában: koma) említése? Játszott-e ilyet valaha? Hol, melyik városrészben, iskolában-e vagy máshol? Melyik esztendőkben? Mire emlékszik a részletekből?
Ezekre a kérdésekre keressük tehát a választ, kinek-kinek a személyes emlékei, élményei alapján:
  • hol játszotta-játszották a kamát (melyik városrészben / melyik iskolában / melyik lakótelepen / milyen utcák környékén / vagy konkrétan hol)
  • melyik években (melyik időszakban / mikor járt az illető iskolába, ahol játszották)
  • mire emlékszik a játékból: pálya mérete, labda nagysága és anyag, szabályok, egyéb érdekességek
 Az első két kérdés tekintetében minél pontosabb válaszokat kérnénk, a jó beazonosíthatóság érdekében!

Az alábbi linken kitölthető a kérdőív:
https://docs.google.com/forms/d/10XM1k9Tksukz7GeIwsLUXvbSdpRykhyDMB4Qw70RYgY/viewform?entry.1781500597&entry.1640447617&entry.2040870261&entry.50420192&entry.1212994265

A válaszokat, beszámolókat az atjarok@gmail.com e-mail címen is várjuk, vagy a Kama projekt Facebook-oldalán.
Aki pedig kamázó gyerekekről talál régi fotót, kamás ajándékban részesülhet!
Minden adatközlőtől nevet is várnánk a gyűjtés korrektsége érdekében.

Bővebben: http://kamaprojekt.hu/ki-mikor-hol-jatszotta-kamaterkep-keszul/

Az elkészült kamatérkép:

Bővebben: http://kamaprojekt.hu/elkeszult-a-kamaterkep/ Google-map változat:

Várjuk a további információkat a bővítéshez!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése