2019. június 26., szerda

Miskolci könyv az ipari örökség védelméről



Ipari örökségünk védelme címmel látott napvilágot Bereczki Zoltán miskolci építész könyve, amely tankönyvnek íródott (középiskolások számára), de szakemberek, és bármely olvasó érdeklődéssel forgathatja. A terület általános áttekintése mellett sok a miskolci utalás, így helytörténeti kiadványként is érdekes.
- A téma régóta érdekelt, miskolci építészként és polgárként egyaránt, ezzel nap mint nap találkozik az ember - mondta róla egy interjúban a szerző, akiről ismert, hogy évek óta foglalkozik a vasgyári kolóniával, 3D-s számítógépes modelleket készít róla. Diósgyőr többször szóba kerül a könyvben, a dualizmus korának ipari építészeténél is (a tőle elválaszthatatlan Perecessel együtt), a veszélyeztetett helyek felsorolásánál szintén.

A szakma nemzetközi szervezetének definíciója szerint: az ipari örökség az iparral kapcsolatos ingó és ingatlan tárgyak, a róluk szóló írásos dokumentumok, valamint az emberek visszaemlékezéseinek összességét jelenti. Tehát a szellemi örökség is benne van. A könyvben a szerző hivatásánál fogva az épített örökség áll az előtérben.
Bereczki Zoltán számos példát említ az ipari örökség napjainkbeli hasznosításának, megőrzésének ügyében, például hogy a Ruhr-vidéken új szállodákat kell építeni az egykori gyárak, bányák megtekintésére érkezőknek, máshol milliós az évenkénti látogatószám. Magyarországról is akadnak pozitív hivatkozások. Miskolcról - jóformán nem; talán csak a Factory csarnoka a volt LKM-ben.

 Könyvbemutató a Könyvhéten, az Erzsébet téren (Kapusi Krisztián, Bereczki Zoltán, Balogh Attila)

A kötet az Észak-Keleti Átjáró Egyesület kiadásában jelent meg. Hozzáférhető az egyesület révén (az atjarokhe.hu honlapon, vagy a civil szervezet rendezvényein), később hivatalos könyvárusi forgalomba is kerülhet.

Interjú az Európa Rádióban Bereczki Zoltánnal 2019. június 19-én:



A megjelenés és könyvheti bemutató híre a kiadó honlapján:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése