2022. október 13., csütörtök

ELTŰNT BELVÁROSI HELYEK NYOMÁBAN – BOR-IS, TOKAJI, SPATEN

 

 

BORS-IS



Kiadványunkban több olyan belvárosi helyről (vendéglátóipari egység) is megemlékezünk, amelyek időközben bezártak, vagy éppen most (az egyik éppen ma!) húzza le a rolót!

Kezdjük a sort a Bor-is borozóval, amely több városi túránk színhelye volt az utóbbi években. 2014-ben még az Art Magazinnal jártunk ott. De több Utánam srácok túra helyszíne is volt a borozó. Legutóbb, néhány éve hatalmas nyári zápor mosta el a sétát, ám mivel velünk jött a Zivatara zenekar, emelkedett hangulatban vészeltük át a kalandot.

Korábbi, középiskolásokat célzó helytörténeti feladattárunkban megemlékeztünk a Bor-isról: http://atjarokhe.hu/olvasnivalok/helytorteneti-szorakoztato-feladattar-miskolcrol-egyszer-volt-hol-nem-volt-sorozat-iv-v-vi/


 

Az Art Magazin cikke a fotómozaikokról: https://www.artmagazin.hu/archive/2570

A MŰÚT is írt a fotómozaikról. https://muut.blog.hu/tags/fot%C3%B3mozaik 

 

 Az Egyszer volt, hol nem volt... Acélváros kiállításunk megnyitóján a Miskolci Galériában (2009.)


A 2009-es kiállítás előkészületben, háttérben a Bor-is fotómozaikja (molinóra nyomtatva)

 

***

TOKAJI BORKÓSTOLÓ

 

A másik a Tokaji, a városház téren! Állítólag éppen ma lesz nyitva utoljára, 64 év után zár be!

 

 

A Tokaji már a '90-es években is ősréginek, már-már történelem előttinek tűnt. Olcsó is volt, érdekes emberek jártak oda: hozzánk hasonló fiatalok, és meglett emberek (pl. művészek, ügyvédek, újságírók, építészek stb.) kalappal a fejükön, és például egy Pilinszky és egy Nagy László kinézetű öreg, utóbbi hihetetlen átéléssel szaval József Attila verseket, ha kérték, ha nem... Az 1990-es évek második felében egy érdekes útvonal fontos állomása volt a Tokaji, mikor már sem a Buga Jakab nem működött a Tetemváron, sem a Nightmare, Dukát, TBC és egyéb helyek a Kiasvason és a Nagyavason. Az útvonal nagyjából így állt össze: Thália – Déryné (vagy fordítva) – Tokaji Borkóstoló – Spaten – Vian klub. A Tokajiban a korai (este 7-8 körüli) zárást általában sikerült jelentősen kitolni, a hárslevelű vagy furmintot sokszor fröccsként ittuk (Borsodi Víz volt helyben, így elvitelre üvegestül vittünk néha belőle).

Várjuk a további visszaemlékezéseket, történeteket, képeket az atjarok@gmail.com címre!

Szóval a Tokaji igazi őskövület, már egy 1967-ben kiadott német-magyar brosúra (kocsmatérkép) is említi.

 

Nem sok hely maradt meg a térképen jelzettek közül (a Déryné, a Pikoló, a Park igen, talán más nem is a Tokajin kívül). Érdemes böngészni az A Célváros című kötetben megtalálható: Liebe Gäste! A Miskolci Vendéglátóipari Vállalat üzemegységei fejezet (146-160. oldal): http://atjarokhe.hu/2017/09/a-celvaros-e-book/

 

  

 

***

SPATEN

 

 

 

A Spaten Söröző megnyitásakor és az követően néhány évig a minőségi sörfogyasztásról (is) szólt, bajor koprodukcióban a Sörgyárral, sörfesztiválokkal, Déli Hírlapos nyereményekkel stb. 

 




A '90-es évek második felére mindennek nyoma sem maradt... A belváros legnagyobb sörkertjeként nagy tömegeket vonzott, és a kisavaasi pincesorok mellett mindig is sokféle fiatal megfordult itt is. Jártak ide punkok, "alterosok", deszkások, rapperek stb., és persze többféle korosztály, a közös pont adott volt: viszonylag olcsó volt itt az ital! 

Részlet a Privát félmúlt Miskolcon sorozat 2. számából (Moszkvics a szakadékban)

 
A Spatenről már a '90-es évek legvégén is az a hír járta, hogy annyi, vége, le fogják bontani, szálloda (vagy mikor mi) épül majd a helyére! Ez a hír néhány évente újra és újra előjött és terjedt, többször elsiratták a "minőségi söritalok megszállottjai". Időnként mindez úgy hangzott, hogy: na, most már tényleg lebontják, nincs tovább, kész az egész. De aztán teltek az évek szépen, a Spaten felett időközben nagyon eljárt az idő, a Grizzly szép lassan bekebelezte, majd végül – két-három éve – teljesen be is zárt az eredeti Spaten Söröző. Időnként még be lehet menni a mosdóba, ha nagy a forgalom a Grizzlyben: a volt nívós bajor söröző így csúszott le egyszerű budivá... Kár érte!

Na de most már tényleg lebontják! Idén május vége már egyszer végleges dátumként volt belengetve, aztán nyár vége, és így tovább. De most már tényleg vége! Meg is van az új hely...

A kiadványunk írásakor mindezt megírtuk, de akkor még nem tudhattuk, hogy, na, de most már tényleg... Olyannyira, hogy a holnapi szombati programot úgy szerveztük le Zsuzsával, hogy vagy itt, vagy már az új helyen... Még itt, vagyis a Városház téren, a belváros még mindig legjobb kerethelységében!

 

 

 d.r.

 

***


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése