2021. március 21., vasárnap

Halmay Béla és a Polgármester Pince – Avasi Macskakövek visszatekintés II.

Új sorozatot indítottunk! Az Utánam, srácok! blog indulásakor az egyik kiemelt témát az avasi pincesorok, a Történelmi Avas jelentette. Az érdeklődés máig élő, ám szeretnénk több írást online is az olvasók elé tárni, akikhez esetleg nem jut el az Avasi Értéktár kiadvány print vagy digitális formában.  

Tehát: KALANDRA FEL! – Néhány hetente egy-egy korábbi cikket, szövegrészt teszünk közzé az US blogon a sorozat korábbi számaiból.

Íme a második etap, Kapusi Krisztián a Polgármester pincéhez kapcsolódó sorozatából, az Avasi Értéktár IX. számából (Avas noir):

Kapusi Krisztián:  Halmay Béla és a Polgármester Pince a miskolci Nagyavason IV.

„Tudod, a temetőtől meg a Bortanyától felkanyarodsz balra, és ott szemben, a sarkon, az a vörös tégla falú, tornyos borház” – leginkább a látvány közismert. A cím (Rácz sor 370.) leolvasható az épület falára erősített tábláról. Kevesebben tudják, hogy tradicionálisan Polgármester pinceként emlegetik a helyiek, szomszédos borosgazdák. Hogy miért Polgármester pince a neve? Kis híján egészen feledésbe merült. A válasz: Dr. Halmay Béla (1881 – 1953) miskolci polgármester volt tulajdonosa a XX. század első felében. Róla szól cikksorozatunk!

Fotó: Orosz Ila (Mesés Avas: Avasi Értéktár VI.)

Esős idő próbálta kedvünket szegni 2019. május 9-én, sikertelenül, mert sokunk számára emlékezetes maradt a kora délután, amikor a Polgármester pince falára emléktábla került az alábbi szöveggel:
„Hazajöttem mély lelki sebekkel, melyeket csak az íróasztal gyógyított meg. A kötelesség. A munka fanatikus szeretete.” Dr. Halmay Béla (1881 – 1953) miskolci polgármester, tizeshonvéd főhadnagy,
Przemyśl várának hős védője emlékét őrzi a hálás utókor. „A polgármester pincéje” Nagyavas, Rácz sor 370. A borház és pincéje a Halmay család tulajdona volt.
Madaras Péter a Polgármester pince jelenlegi tulajdonosa és neki köszönhetjük, hogy az idézett szöveggel emléktábla került az eszményi borházra. Előzetesen felvette a kapcsolatot Halmay Béla unokáival (Honti Éva, Béla és Judit), akik mély meghatottsággal fogadták és minden eszközzel
támogatták a jelenlegi tulajdonos kezdeményezését. Madaras Péternek és a Herman Ottó Múzeumnak is Halmay Béla-relikviákat ajándékoztak: a Polgármester pince fogadóterének falára korabeli fényképek kerültek, az emléktábla avatása után megnyíló városházi kiállításon („Miskolci Hét – a miskolci polgár ünnepe”. A Herman Ottó Múzeum időszaki kiállítása 2019. május 9 – 17.) látható volt a polgármester díszmagyarja és Faragó Zoltán olajfestménye Halmay Béláról, melyet Honti Éva, Béla és Judit ajándékoztak a múzeumnak.
 
 ÖSSZEGZÉS: sikerült tehát az avasi pincesorok egyik meghatározó épületét történelmi kontextusba helyezni. E rideg mondat születése találkozásokat foglalt magába, mérhetetlen örömöt okozott az egykori tulajdonos unokái és a jelenlegi pincésgazda egymásra találása, közös elhatározása és az emléktábla felkerülése. Az egyik Halmay-unoka, Honti Béla privát beszélgetésünk során valami effélét fogalmazott meg, hogy a hazugságok, elhallgatások, félremagyarázások, elfeledettség évtizedei után most olyan, mintha a Halmay-Honti család körül végre a helyére zökkenne az idő…
Aztán ráhúztunk a tizenkilencre, szerencsésre fordult csillagzatunk még egy csodát tartogatott számunkra. Miskolc XXI. századi kulturális életének eddigi talán legnagyobb vívmánya a Cinefest névvel működő nemzetközi filmfesztivál, melyet 2019 szeptemberében már 16. alkalommal rendeztek meg. Török Eszter filmművésszel és Madaras Péterrel nyáron nagyvázsonyi otthonában látogattuk meg Honti Bélát. Szenzációs mesélő, máshonnan megismerhetetlen és önmagukban is érdekes történetekkel kényeztetett bennünket a családi múlt, nagyapja, az egykori miskolci polgármester életútja felidézésekor. Őszre el is készült, a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon 2019. szeptember 18-án bemutatták Török Eszter animációs dokumentumfilmjét „Jegyzetek Dr. Halmay Béláról” címmel.
 
 
 

Irodalom: Kapusi Krisztián: Keresztezett életutak. Halmay Béla és Honti Béla miskolci polgármesterek.
Miskolc, 2005.

A teljes kötet elérhető itt PDF-formátumban: http://atjarokhe.hu/olvasnivalok/

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése