2021. augusztus 9., hétfő

Az egykori kohászati terepasztal kiállítása a Városházán

A néhai diósgyőri kohászat 1970-80-as évekbeli állapotát, „fénykorát” rögzítő nagyméretű makettasztal rekonstruálását és dokumentálását végzi a KOHÁSZAT 1:2000 elnevezésű program keretében miskolci lokálpatrióták és ipartörténeti szakemberek egy csoportja. Az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány és az Észak-Keleti Átjáró Egyesület koordinálásával folyó pályázati projekt végére elkészül a volt LKM teljes területét és a vasgyári kolóniát ábrázoló terepasztal felújítása, ami mellé korabeli dolgozók, vezetők és munkások beszámolói, visszaemlékezései, dokumentumai, fotók és tervrajzok társulnak majd. A rekonstrukciós munka félidejében a szervezők több alkalommal is kiállítják aktuális állapotában az installációt, hogy az érdeklődők megszemlélhessék, hozzászólhassanak, kiegészíthessék az meglévő információkat, megválaszolhassák a készítők kérdéseit.

Ennek a túrának az első állomásaként állítják ki egy hétre a makettet a Városháza aulájában. A tárlat augusztus 9. és augusztus 13. között megtekinthető a Polgármesteri Hivatalban (hivatali időben; megközelítés a főbejárat felől). A Diósgyőri Kohászatot ábrázoló, restaurálás alatt álló terepasztal munkaközi állapotában lesz látható, s mint a program gazdái üzenik a miskolciaknak: „Emlékeivel, történeteivel, véleményével Ön is segítheti projektünket a helyszínen!”

Az előzményekről: 

A régi Vasgyárban melyik épület hol állt és mit csináltak benne?

A kiállítás Facebook-eseményként

A témához kapcsolódó ipari örökség-fórum augusztus 24-én


 Nemrégiben egy komolyabb cikk jelent meg a terepasztalos projektről a Magyar Acél című szakmai folyóiratban. Ennek oldala az alábbiakban megtekinthetők, elolvashatók:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése