2022. április 13., szerda

Hetvenkettő meg hetvenkettő – az ötvenkilenc!

 

A címben nem matekfeladvány található. Arra utalunk, hogy a „Hetvenkét méter – Képek és történetek Miskolc jelképéről, az avasi kilátóról” című könyvünk két kötetben jelent meg (mindkettőnek ez a címe, I. és II. jelzéssel), a második ünnepélyes bemutatóját a napokban tartottuk. Így a duplakötetes megjelenés dátuma végül is idénre csúszott (az első már napvilágot látott tavaly augusztusban), arra az esztendőre, amikor várhatóan elindul a tévétorony nagyszabású felújításának beruházása, és már csak egy év választ el minket a következő kerek évfordulótól: az 1963 / 2023-as, azaz hatvanéves jubileumtól. (Idén tehát 59 éves az épület.)

Szóval jeles időszakot élünk a több mint hat évtizeddel ezelőtt Hofer Miklós építész és Vörös György statikus által megtervezett különleges objektum történetében, aminek meglátásunk szerint szép emléket állít az Észak-Keleti Átjáró Egyesület által kiadott, képes album jellegű könyv. Közel kéttucatnyi szerző, félszáz fotós, neves és névtelen gyűjtők munkája található benne – ezúton is köszönik a szerkesztők mindnyájuk segítségét!

Az április 8-án magában a Kilátó Kávézóban lezajlott kötetbemutató – e tekintetben pedig a vendéglátóhelyet és Rák Mónikát illeti a köszönet – jól sikerült, az érdeklődő közönség egyrészt meghallgathatta Bereczki Zoltán építész kiselőadását az épülethez fűződő személyes élményeiről, majd Kapusi Krisztián történész beszélgetését a könyvben is megszólaló Bordás Gáborral, illetve Kalotai Norberttel, akik mindketten – különböző időszakokban – zenés programokat szerveztek a kilencvenes és kétezres évekbeli (korábbi nevén) TV Presszóba. Sokan mások is hozzászóltak az izgalmas beszélgetéshez. Ezt követően A kilátás mindenkié című film vetítése következett, amely úgynevezett közösségi filmezés keretében jött létre tavaly, rendezője-operatőre Szilágyi Levente volt. De akkor említsük meg a (két) könyv tördelőjét is! Ő Szakos Dániel grafikus.


A Hetvenkét méter I-II. jelenleg a kiadó egyesületnél érhető el, később bizonyára üzletekbe is kerül. Az atjarokhe.hu webcímen lehet keresni, érdeklődni. 4400 forint az ár (a két rész együtt). Ugyanitt az avasi kilátóval, annak jellegzetes ábrázolásaival kapcsolatos további termékek is beszerezhetők: pólók-pulóverek, poharak, sálak, maszkok, egyebek.

Az új könyv: cím- és hátoldal, tartalomjegyzék


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése