2022. augusztus 8., hétfő

Két (három) etap a titokzatos Sziklában

Több mint félszáz érdeklődő látogathatott be a „Sziklába”, a Lillafüreden a Palotaszállóval szemben lévő hegyoldalban, a Hámori-tó partján található egykori katonai létesítménybe. Erre egy különleges városi túra kínált alkalmat: az Utánam, srácok, a Sziklába! című program, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület szervezésében.

Az objektum valaha honvédségi bázis volt (ilymódon titkos; ma már tudjuk: rakétalégvédelmi irányítóközpontként szolgált az 50-60-70-es években, a rendszerváltásig, majd rövid ideig diszkó. Immár több mint két évtizede üres, kihalt, kihasználatlan. Állami tulajdon; a vagyonkezelő engedélyének köszönhetően juthatott be a lezárt épületbe a kíváncsi túracsapat.

A korlátozások és a túljelentkezés folytán két turnusban járta be az építményt, annak egy részét a közel hatvan érdeklődő, Bordás Gábor vezetésével, akit Molnár József, illetve Pusztai László segített a csoportok körbekalauzolásában. Szóba kerültek mind az egykor sorkatonaként szerzett emlékek, mint a kilencvenes évekbeli vendéglátóipari tapasztalatok.

Az alábbi három videó ezen a túrán készült, az elhangzottakból sok minden hallható is rajtuk (rossz minőségben, nehezen érthetően), az egzotikus látvány pedig önmagáért beszél.

A megtekintésük mellett javasolható a 2014-ben az Átjáró kiadásában megjelent Utánam, srácok! című könyv elolvasása, amelyben egy fejezet foglalkozik „a Szikla titkával”...


Korábbi hasonló túrák (az Észak-Keleti Átjáró Egyesület szervezésében) videódokumentációi itt nézhetők végig:

Koffertúrák (miskolci városi séták)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése