2014. május 6., kedd

Kilátós relikviákat gyűjtünk!

Pár évtizede (talán) még minden miskolci háztartásban előfordult valami "avasikilátós" cucc: kovácsolt vas virágállvány, hamutartó, fából faragott nemtudommicsoda. Mára ezek az apró, szinte észrevehetetlen használati tárgyak zömében eltűntek, az enyészeté lettek, a szemétbe kerültek; jobb esetben a lomtárba, garázsba, kerti kulipintyóba.
Ami megmaradt belőle, szeretnénk összeszedni. Jelen sorok írója egy ideje már bele is kezdett, eddig elsősorban olyan fotókat talált, amelyek ilyen holmikat ábrázolnak, de egész széles körből: pálinkacímkétől kekszcsomagoláson át tetoválásig!
Legutóbb, mikor családi körben, valamint a Facebook népszerű Miskolc a Múltban csoportjában közzétette ez irányú céljait, ketten is megörvendeztették felajánlásaikkal: Ilonka (Mezőcsátról) egy tálcával, illetve Majoros Zoltánné, Ági egy szintén fém (vörösréz?) plakettel; ezúton is köszönjük mindkettejüknek. Utóbbihoz remek árukapcsolással egy 70-80-as évekbeli képeslap is társult.
Felsorolt dísztárgyakról fotókat készítettem, hogy bemutathassam, hasonlók előkutatására biztatva (és elkunyerálásukra készülve) a téma iránt fogékony nagyérdeműt. Még egy fényképet tudtam mostanában készíteni: ez a (talán) ezredfordulón működött kilátós kávézót - amely ideig-óráig az egykori emeleti bár utódaként üzemelt - hirdető reklámtáblát ábrázolja. Íme, sorban:



Kérem, kérjük, aki hasonló felajánlással szeretne élni - amelyek révén olyan gyűjtemény állhatna össze az Észak-Keleti Átjáró Kulturális Egyesület gondozásában, amelyet akár a helyszínen, akár más alkalmakkor büszkén mutogathatnánk a kíváncsi és nosztalgiázó természetű lokálpatriótáknak -, keresse az egyesületet, vagy akár engem, a Facebookon, e-mailben.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése