2020. április 30., csütörtök

Lesz több mint egy tucat?, avagy az avasi kilátó Baszkföldön

A testvérvárosi kapcsolatok vajon miből alakulnak ki? Bizonyára mindig adódik valami apropó, kezdőlökés – ez lehet személyes indíttatás vagy a két település közötti egyéb összeköttetés. Például egy, azaz két épület? Talán – különösen ha az a kettő kísértetiesen hasonít egymásra.

Idestova fél éve kavarta fel az internetet, legalábbis Miskolcon, főleg a Facebookozók körében, amikor felbukkant az alábbi fotó. Ez tényleg fénykép, Kaposi Viktor kereste meg vele jelen sorok íróját a világhálós közösségi portálon, tudva, hogy az Átjáró egyesület kebelében gyűjtjük az avasi kilátó különféle ábrázolásait.


A kép nyilvánvalóan nem az Avas tetején álló tévétornyot ábrázolja, de nem is trükk vagy montázs... Tényleg létezik a világban ez a látvány, ez az építmény. A miskolci fotós spanyolországi utazásán látta meg és örökítette meg a közelmúltban. Az anyroadanywhere.com című saját blogjában is bemutatta felfedezését. Közös erőfeszítéssel nagy nyomozás kezdődött, ami a következőket állapította meg:

– az avasi kilátóról tudjuk, hogy 1963-ban adták át, az azt megelőző két évben zajlott az építése, és valamivel korábban a tervezése: egy erre kiírt építészeti pályázatot nyert meg Hofer Miklós, a Középülettervező Vállalat fiatal mérnöke
– a fotókon látható építmény tervezői Luis Laorga és José López Zanón, Baszkföldön áll, San Sebastianban, pontosabban Donostia kikötőjében. Az épület 1966-1968 között épült.


Arra egyelőre nincs biztos magyarázat, mivégre a szembeszökő hasonlóság/egyezés. Talán jelen poszt olvasói is megerősíthetik a feltételezést: nem lehet véletlen... A legvalószínűbbnek azt tartjuk, hogy az 1963-ban az építészet területén, nyugodtan mondhatjuk, világszerte ismertté és elismertté vált miskolci objektum tervrajzai kerülhettek spanyol építtetők kezébe, akik ezeket a tervrajzokat talán megvásárolták, saját mérnökeikkel adaptáltatták a konkrét helyszínre és funkcióhoz. Minderről egyelőre nem kaptunk sehonnan megerősítést, de jobb ötletünk sincs. Mellesleg létezik egy híresztelés, miszerint ez legalább még egy esetben megtörtént, s ennek nyomán valahol Oroszországban (pontosabban: az egykori Szovjetunió területén) egy városban ugyancsak áll az avasi kilátó kvázi-pontos mása... Kérjük, aki utóbbiról tud biztos információval szolgálni, jelentkezzen!

A San Sebastian-i építmény egyébként tengerészeti iskolaként működik. Az oktatási intézmény logójában is szerepelt a számunkra oly kedves és könnyen felismerhető sziluett.
http://www.pasaiaeskola.hezkuntza.net/es/inicio1


Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület mindenesetre a fentiek folyományaként kezdeményezéssel szeretne élni. Legyen ez az építészeti páros  álljon a hasonlóság/azonosság hátterében bármi is – apropó ahhoz, hogy a két település, a Borsod megyei és a baszkföldi felvegye a kapcsolatot egymással. Előbb talán szakmai alapon (erre biztattuk az itteni megyei építészkamarát), utána akár a két települési önkormányzat szintjén. ha pedig ezek a folyamatok jól alakulnak, hamar felvetődhet a lehetősége, hogy a San Sebastian / Donostia és Miskolc tesvérvárossá* fogadják egymást.
A későbbiekben aztán felvetődhet, hogy Hofer Miklós Ybl-díjas építészmérnök munkásságát**, ezt kiterjesztve pedig a hatvanas évek nagyvárosi modernista építészetét vizsgáló projektek induljanak el, akár a két város, illetve ország együttműködésében. Nemzetközi konferenciával, kiállításokkal, tudományos és idegenforgalmi kiadványokkal. Mi jöhet ki mindebből? Majd meglátjuk.


* Miskolc testvérvárosai jelenleg:
Aschaffenburg, Németország (1996), Aszan, Dél-Korea (2011), Bulgária (2003), Cleveland, USA (1995)[, Jentaj, Kína (2015), Kassa, Szlovákia (1997), Katowice, Lengyelország (1973), Kayseri, Törökország (2013), Ostrava, Csehország (2001), Tampere, Finnország (1963), Valenciennes, Franciaország (2009), Vologda, Oroszország.

** Az Átjáró egyesület kezdeményezte, hogy Miskolc adományozzon Hofer Miklósnak posztumusz díszpolgári címet. Továbbá az Avastetőn található tévétoronynál állítson emléket az építésznek, aki a városképet senkihez sem hasonlítható mértékben meghatározó tervet készített egykor. Például azzal, hogy a (felújítandó, környezetével együtt rendbetett) kilátóhoz vezető aszfaltutat turisztikai szempontból is értékelhető módon sétánnyá alakítja és azt róla nevezi el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése