2020. december 17., csütörtök

Avasi kilátások 2.0 – dísztárgyak, makettek

 


A tévétorony 1963-as elkészültét követő években (amikor a különlegesen modern építmény országszerte feltűnést keltett) sok miskolci polgár érezte úgy, hogy városa büszkeségét ő maga is meg kell hogy örökítse öntevékeny művészi munkája keretében. Esztergályos, fafarigcsáló, gyufaragaszgató és más hasonló kézműves alkotó tevékenységekben jártas amatőr „népi iparművészek” ragadtak szerszámot és idézték meg a jellegzetes alakot aktuális műveikben. Ezek egyediek voltak, avagy kis példányszámban készültek, saját használatra, barátoknak ajándékba, kollégáknak eladásra. Más hasonló kis modellek, dísztárgyak profibb körülmények között születtek, üzemi technológiával, bolti forgalmazásra, helyieknek és turistáknak kínálva.

Akárhogy is, a hatvanas-hetvenes években számtalan háztartásban volt a díszítés része valamilyen kis, 10-20 centis avasi kilátó figura. Fém virágtartótól műanyag makettig, porcelánbögrétől üvegpohár-készletig, fafaragványtól díszes plakettig. És még ki tudja mi minden...

Aztán ezek az egyedi ritkaságot avagy tömegtermelésű árucikket jelentő holmik a következő évtizedekben, mondhatni, kimentek a divatból (mint jellemzően a többi efféle dísztárgy), zömük ment a szemétbe, kis részük megmaradt a padláson-pincében. Most előkerülnek itt-ott, olykor már ezresekért kínálják a régiségvásárokon és internetes fórumokon mint retró-raritásokat.

Ezeket igyekszik most az Észak-Keleti Átjáró Egyesület is gyűjteni, azért, hogy megmenthessük a jövőnek, és bemutathassuk a ma közönségének. A 2021-ben tervezett nagy kilátós kiállítás megbecsült darabjai lesznek ezek a kis műalkotások. Van már belőle a kollekciónkban jópár, és szívesen várjuk az olvasók, a lokálpatrióták további felajánlásaik, adományait. Aki hasonló dísztárgyat talál otthon, amit maga már nem használ eredeti funkciójában, de szívesen látná egy tárlat részeként, kérjük, jelentkezzen. Örökbe is, kölcsönbe is örömmel fogadjuk. Néhány példát mutatunk az alábbi montázsban, hogy mikre gondolunk.

 
Eddigi felhívásaink a most indult Hungarikum-projektben:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése