2023. január 12., csütörtök

Miskolc fényei, avagy az újjászülető nagyvárosra emlékezünk vasárnap a kilátónál

 

„Kedves barátaink!

Szeretnénk veletek közösen megünnepelni, egy kis gerilla-jubileum keretében, azt, hogy városunkra új fénysugár vetül! Mármint ez történt pontosan hatvan évvel ezelőtt. Vasárnap lesz a kerek évforduló, javasoljuk, együtt menjünk fel délután az avasi kilátóhoz, ahonnan annó a mágikus reflektorfények kiindultak és merengjünk közösen minderről.

1963, ugyebár, a miskolci tévétorony megszületésének esztendeje. Augusztus 20. lesz majd az avatás kerek jubileuma. De már fél évvel ezelőtt többé-kevésbé állt az építmény, és '63. január 15-én este érdekes dolog történt: felkapcsolták a reflektorait. A korabeli sajtó jelentése azt érzékelteti, hogy ezzel mintegy új fény vetült az éppen akkoriban, a hatvanas évek elején újjáépülő, modernizálódni kezdő, számos máig álló fontos épülettel gazdagodó, igazán a mai értelemben vett nagyvárossá emelkedő Miskolcra. (Centrum, sportcsarnok, egyetemi könyvtár, Kilián-dél, modern lakóépületek, később megyei könyvtár, panel-lakótelepek, stb.) Egy új Miskolc fényei!

Ezt érdemesnek látszik megünnepelni, kijelölve rá a jelképes napot, ami idén pont vasárnapra esik. Annál is inkább, mivel nem már sokáig láthatjuk mai, azaz eredeti arculatával magát a kilátót, hiszen 2023-ban lezajlik majd az objektum teljes felújítása. (Tavaszra ígérik a kezdést, és bár a forma nem változik, de kívül-belül annál sok minden.)

 

Tehát az esemény:

2023. január 15., vasárnap délután 3 óra, avasi tévétorony, kilátóterasz

 

Szeretnénk felkérni a tavaly-tavalyelőtt megjelent Hetvenkét méter című köteteink szerzőit, hogy saját írásaikból olvassanak fel egy-egy számukra fontos részletet. (akár 2-3 mondat.) Más szerzőtársakat, például a Privát félmúlt Miskolcon sorozatból, ha van-volt a kilátóval kapcsolatos szövegük, akkor ugyanerre. Mindenki mást pedig, hogy hallgatóságként vegyen részt a performanszon és a beszélgetésben szóljon hozzá saját személyes élményeivel.

Abban bízunk, hogy az egy-másfél órás kis közösségi rendezvényt ezután, ahogy sötétedik, az építmény fényfestése vagy dísz-megvilágítása fogja követni (ez ügyben még szervezkedünk).

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!”

 

Ez a meghívó ment ki ma az Észak-Keleti Átjáró Egyesület „holdudvarának” és szól egyúttal minden érdeklődő miskolcinak.

(újságcikk az 1963. január 15-i estéről, Észak-Magyarország napilap)

 

Gregovszki Gábor fényfestése

 (Gregovszki Gábor fényfestése)

 

További képek az eseményről: https://utanamsracok.blogspot.com/2023/01/miskolc-fenyei-avagy-az-ujjaszuleto.html

 

A Miskolci TV összefoglalója: 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése