2024. május 28., kedd

Célvárosi Cuccok: Utánam Srácok a kilátóba! termékcsalád

 


 

Céljaink

Egyesületünk egyik átfogó célja a lokális értékek, a helyi – szellemi és épített – kulturális örökség feltárása, kutatása és bemutatása, innovatív és interaktív módon való prezentálása a szemléletformálás érdekben. Az egyik ügyünk az Avasi kilátó mint városi szimbólum rehabilitációja, újra a városi közbeszédbe való visszavezetése, divatba hozása volt, melyet az utóbbi bő tíz évben sikerrel véghez vittünk különböző programok, produktumok segítségével (városi túrák, közösségi akciók, fesztivál, képeskönyv, közösségi kisfilmek, nyomozós játék, kiállítások stb.). Fontosnak éreztük, hogy ne csupán újra városi szimbólummá váljon az épület, hanem helyi identitást erősítő divatcikkekre is felkerüljön újra, mint az ezredforduló előtti évtizedekben. Olyan termék, termékcsalád létrehozása volt a célunk, mely egyrészt divatcikként is funkcionál, jó minőségű és igényes dizájnnal, emellett identitásfejlesztő volta is egyértelmű, ugyanakkor bevételt is jelent az egyesület számára, mellyel a közhasznú tevékenységünket ki tudjuk pótolni az egyre nehezebb helyzetben. 

 

A konkrét cél az Avasi kilátót ábrázoló, ötletes és esztétikus grafikával ellátott termékek kifejlesztése és terjesztése, online és offline jellegű árusítása volt, mint pl. Utánam, srácok a kilátóba! feliratú pólók, pulóverek, szatyrok, hátizsákok és maszkok, az Avasi kilátót megjelenítő további termékek Utánam, srácok! vagy Avasi kilátó felirattal, vagy anélkül: trikók, sportfelsők, csősálak, sísapkák és baseball sapkák, poharak, nyakkendők, kitűzők. Mindezt jó minőségben produkáltuk megfizethető áron (közvetlenül a nagykereskedőktől rendelve az alapanyagul szolgáló árusikkeket).


Tevékenységek

Tervezés: ötletgyűjtés, műhelymunka, brand-építés, dizájnelemek kiválasztása: a legfontosabb kreatív munkát egy helyi grafikus, Dombóvári Ági alkotta meg (a kilátót, mint űrhajót ábrázoló tervvel).

Beszerzés, gyártás: az árucikkek, alapanyagok (pólók, sapkák, poharak) felkutatása, kiválasztása (márkák, típusok és színek) és beszerzése, nyomdaipari alvállalkozók megbízása (szita- és tamponnyomás, hímzés stb.)

Online terjesztés: egyesületünk oldalán webshopjába felkerültek a termékek és áraik: http://atjarokhe.hu/bolt/ Ez alapján lehetséges e-mailben megrendelni a termékeket, illetve személyes találkozót egyeztetni raktárunknál, a Technika Házában, vagy bármely más helyszínen a városban.

Weboldalunkon és a közösségi oldalainkon rendszeresen hirdetjük az aktuális rendezvényeket, ahová sikerült eljutni árusítani, ill. különböző akciókat, és kapcsolódó felhívásokat. 

Termékeink összefoglaló elnevezése a „Célvárosi Cuccok” lett, majd 2023-ra feltűntek „Fejetlenék”, a fejetlen-lábatlan kirakatibábu-család, akikkel a különböző bejegyzésekben, posztokban hirdették az aktuális kitelepülések helyszínét. 




Árusítás: rendszeres és alkalmai helyi rendezvényekre települtünk ki pultunkkal (ahol a kiadványainkat is árusítottuk a korábbi évekhez képest jóval nagyobb eléréssel): Régiségvásár, Ünnepi Könyvhét, Termelői Nap, CineFest, Chilinap, Rock-50, Fazola Nap, Fröccsfesztivál, Elektróger Piknik, Kocsonyafesztivál, Sziget (ahol árusítani nem volt lehetőség, de bemutatni a termékeket igen), és persze saját szervezésű eseményeken: Kilátó-60, Nagyavasi Piknik stb.

A Célvárosi Cuccok jó részét átvették helyi partnerek is, ahol szintén kaphatóak kiadványainkkal együtt: Zöld Sárkány Teaház, Tourinform.


Előzmények:

Egyesületünk a kiadványok mellett a kezdetektől készít nyomatos pólókat is, és nem csak az ötlet, de a tervezőgrafikusok is miskolciak. A legtöbb ilyen póló és egyéb kiegészítő (kitűző, puzzle, hűtőmágnes, stresszlabda) különböző projektekhez kötődött, és ajándékként osztogattuk: Egyszer volt hol nem volt Acélváros projekt (2008-2009),  Műszakváltás (a Factoryval), Tündérkert (Bányász Kulturális Egyesület). A következő, komolyabb széria Utánam, srácok! felirattal (a kilátót és egy villamost ábrázolva) 2012-ben és 2013-ban készült, először az Egyszer volt, hol nem volt... projekt keretei között, majd attól függetlenül, már árusításra szánva készítettük az újabb nyomást. 


2013-ban indult a KAMA projekt: KAMA Mentsd meg a jövőt! feliratú pólók, szatyrok, ill. stresszlabdák és zsonglőrlabdák. Azóta kamás pólók sokasága került kiszórásra különböző változatban. Ezeket eleinte vetélkedős csapatok vagy más programok (pl. faültetés, szemétszedés) résztvevői kapták, majd a kamakupák csapatai (mezként viselve, újabban UV-aktív mintával is).

2018-2019: megjelent a CONIN projekt és az Utánam Srácok Fesztivál póló is újra kilátós motívummal, majd a Koffertúrák is. Ezek mellett más ajándéktárgyak is készültek: a kilátót és más miskolci motívumokat tartalmazó hűtőmágnesek, Miskolc-kocka és kockapóker-készlet.

 


 


 


 

 


 

Eredmények, hatás

A 2021-2022-es Utánam srácok a kilátóba! programhoz kapcsolódva sikerült több ütemben elkészítenünk az új kilátós terméket: pólók és pulóverek, szatyrok, hátizsákok, és poharak jelentek meg és kerültek árusításra. Ez követően bővült a repertoár: maszkok, csősál, gyermek pulcsik (helyi alkotók, Török Eszter, Szakos Dani és Dombóvári Ági grafikáit használtuk.)

Bővebben minderről: https://utanamsracok.blogspot.com/2021/11/us-kilato-uj-termekek-kilatos-dizajnnal.html

Az utóbbi két és fél évben több mint ezer póló, pulóver, sapka, maszk, sál, szatyor és hátizsák és többszáz pohár, hűtőmágnes, kitűző és fakocka talált gazdára,, többszáz darab elkelt a kilátós képeskönyvünkből is egyéb kiadványainkból, sok elégedett helyi, a városból elszármazott vagy akár máshol élő lakos viseli büszkén a Célvárosi Cuccokat,

Az igazi siker számunkra az, hogy nemcsak eladható termékekről van szó, a jelek szerint örömmel viselik, mutatják a közösségi hálón is (Seattle-ben, Kanadában, Írországban stb.), vagy itthon, többen közülük elküldték nekünk is képeiket megosztás céljából. Több vásárlótól kaptunk a vételár és/vagy adomány mellé kisebb-nagyobb támogatást (egy ízben pl. 100.000 Ft-ot). Jó néhány visszatérő vásárlónk is akad, akik beszerzik a különböző modelleket, mintákat is színeket maguknak és ismeretségi körüknek. Egyik ilyen vásárlónk elkötelezett önkéntesünk lett (aki részt vesz és besegít kamázás, városi séta, vagy akár árusítás alkalmával).

Termékeink jó része kapható a Tourinformban, más cégek, szervezetek kilátós termékek mellett.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a kilátó nemcsak újra a város jelképe lett, de – mások termékeivel együtt – virágzó divatot is sikerült teremtenünk az épület letisztult, egyszerű és ikonszerű formáját megjelenítve. Vagyis egyrészt sikeresen erősítettünk célunkat, másrészt mindez a helyi közösség elégedettségét is szolgálja, identitását erősíti, egyben az egyesület fenntartását is segíti.

 


 


 



 

 

Misszió

A termékek éppen az egyik legfontosabb missziónkat erősítik: mindez az Avasi kilátóval kapcsolatos szemléletformálás egyik fontos eszköze lett, hiszen éppen a kilátóval kapcsolatos divatot erősítjük, ami az épület újbóli szimbólummá válását is elősegíti, és a helyi identitást is fokozzuk ezáltal. A 2021-ben indult fejlesztés 2023-ra állt össze igazán, ekkora érett be.

Célcsoportunk a miskolciak, akik jelenleg, vagy valaha itt éltek, vagy közük volt a városhoz, másodlagosan pedig a városba érkező turisták, partnerek, vagy árusok, akik szintén szívesen viselik a Célvárosi Cuccokat. Az egyesület tagsága, barátaik mellett a korábbi és jelenlegi önkéntesek, szimpatizánsok, kiadványaink olvasói, programjaink látogatói közül is kikerülnek szép számmal, és persze a rendezvényeken való megjelenés és az online kampány révén nagyrészt idegenek a városból, az ország más tájairól, vagy akár külföldről.

Időközben újabb termékek is megjelentek: Műszakváltás pólók (grafika: Boós Feri), újabb színekben adtunk ki kilátós sapkákat és pólókat, a kereslet stabil, úgy érezzük fenntartható a tevékenység, hiszen jelentős mértékben hozzájárul az egyesület kiadásaihoz (működési költségek). A kiadásaink nem számottevőek a bevételhez képest: benzinköltség (ami sokszor elhanyagolható, a kis távolságok miatt), Fb-hírdetések (ritkán alkalmazzuk kis összegeket költve) stb. 

 

 




 

KÖSZÖNJÜK NEKTEK!


 

További információk

Webshopunk: http://atjarokhe.hu/bolt/

Legfrissebb bejegyzés: http://atjarokhe.hu/2024/01/celvarosi-cuccok-ujra-az-aprilis-regisegvasaron/

2023-askarácsonyi akciós csomagjaink: http://atjarokhe.hu/2023/12/karacsonyi-akcios-csomagok-2023/

Blogbejegyzés az előzményekről, részletek az újabb termékekről: https://utanamsracok.blogspot.com/2021/11/us-kilato-uj-termekek-kilatos-dizajnnal.html

 

 



   
Videó:
 
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése